Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

2019-03-06 (Фейсбук): "Maria Spirova Това, с което Leave спечелиха, беше фразата "Take Back Control". Това писмо на Макрон подкрепя напълно това послание. Сега и пет референдума да има, резултатът - убеден съм - ще е все същия. Жалко.

Разбирам как изглеждат нещата за теб, но се опитвам да вникна в начина на мислене на гласувалите за Brexit. Според мен, "take back control" далеч не се отнася само за границата. Този лозунг активира и много традиционно негласуващи, които смятат че от тях нищо не зависи. Те го приемат като акт, с който поне малко си възвръщат контрол върху живота си, независимо от последствията.

Което е положително, защото да вземаш самостоятелни решения и да си носиш последствията е част от зрелостта. Това поведение е характерно за децата, страдащи от липса на внимание - те са готови на всичко, само и само родителите им да им обърнат внимание, дори и да е за да ги накажат. При тийнейджърите пък, конфронтацията с авторитета е форма на еманципация от него.

Така че, разглеждайки отношенията между хората и правителството от тази гледна точка, поведението им е напълно обяснимо. Като граждани, хората сме деца в различни степени на зрялост. И ако искаме ефектът от практикуване на демокрацията да е смислен, а не "Повелителят на мухите", трябва да се положат изключителни усилия за отглеждането и възпитанието на преобладаващо мнозинство зрели, мислещи граждани, които да се противопоставят успешно на аберентни явления като популизма и национализма и така да гарантира запазването на демокрацията и ценностите на хуманизма.

А това изисква участие. Не просто на едни избори, а през цялото време! И всичко това важи колкото за ЕС и Великобритания, толкова и за "Да, България". Нещо, което от самото начало се опитвам да обясня, но уви - няма кой да чуе. Алтернативата е все по-голямо капсулиране и ограничаване на достъпа на обикновените хора до вземането на решения, поради непредвидимия резултат, което ще ги отчуждава все повече и ще убива усещането им, че са част от системата. Точно такива признаци забелязвам в изказванията на Туск, които коментирах, това е ефектът от бюрокрацията в ЕС - отдалечава още повече, с още едно ниво, обикновените хора от вземането на решения, от които зависи всеки аспект на живота им. Затова е очаквано, много хора да не го желаят, въпреки всички ползи на големия съюз. Затова и на този етап по-силното обединение на Европа според мен няма да успее - защото не решава този проблем, а го задълбочава. Единственият начин, по който би могло да успее, би било премахването на националните парламенти и правителства за сметка на пан-Европейски такива. И приравняването на националните с местните власти. Колко хора биха приели такъв вариант в момента, как мислиш?

Според мен това е и причината пряката демокрация да работи толкова добре в Швейцария. Защото там тя е инструмент на управлението на всички нива. И се практикува от достатъчно дълго, така че хората са "узрели" за нея. За Европа има само два възможни пътя - швейцарския, въпреки всички премеждия, или съветския.

А швейцарският изисква да изтърпим толкова Brexit-а, колкото е необходимо на хората да се осъзнаят.