Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Индекс на статията

Превод от ангийски, оригиналът е публикуван в сайта roarmag.org.

*Информатор (Wistleblower) - човек, който разкрива извършването на нарушения, нечестна или незаконна дейност в дадена организация. Нарушенията могат да бъдат класифицирани по много начини; например, нарушение на закон, правилник, регулация или пряка заплаха за обществения интерес като измама, неспазване на мерките за безопасност и корупция. (б.пр.)

Post image for The whistleblowers at the frontier of digital liberation

Арестувани, преследвани и съдени на шумни процеси, съвременните "цифрови" непокорни — от Манинг и Асанж до Сноудън — продължават да казват истината за властта.

Снимка: WikiLeaks

Вулканичните разкрития на Едуард Сноудън за всеобхватното наблюдение от НАС на САЩ продължават вече три месеца. Вторичните трусове продължават да се усещат из целия сват. Когато Русия даде на Сноудън временно убежище, Белият дом изпадна в гняв и тревога.

Компютърният учен Надя Хенинджър твърди, че изнасянето на информация се превръща в "съвременното гражданско неподчинение". Покойният историк и активист Хауърд Зин описва акта на гражданско неподчинение като "преднамерено, разумно нарушение на закона с жизненоважна социална цел”. Той защитава тезата си, твърдейки, че такъв акт "става не само оправдан, но и необходим, когато е заплашено фундаментално човешко право и законните пътища са неадекватни за неговата защита”. Действията на Сноудън определено са гражданско неподчинение. Джон Люис, представител и ветеран водач на борбата за граждански права, наскоро отбеляза, че Сноудън “продължава традицията на гражданското неподчинение, разкривайки подробности от секретните програми на САЩ за наблюдение”.

Сноудън не е сам. През последните години, вълните на непокорство разкриха дълбочината на корупцията и злоупотребата с власт, характерни за тази глобална корпоративна система. Преди Сноудън, Брадли Манинг и Джеръми Хамънд разклатиха тенденцията към престъпно превишаване на правата в правителството на САЩ и неговите международни корпоративни и правителствени съюзници. Редник Брадли Манинг вдигна тревога за военните престъпления на САЩ, а активистът Джеръми Хамънд разкри функционирането на всепроникващото държавно наблюдение. Те поеха риск за да предупредят света за системния провал на представителното управление и тенденцията към изграждане на опасен корпоративен авторитаризъм.

След като Сноудън беше обвинен в шпионаж, основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж призова за глобална инициатива в негова подкрепа:

Едуард Сноудън е един от нас. Брадли Манинг е един от нас. Те са млади, технически грамотни хора от поколението, което Барак Обама предаде. Те са поколението, което израсна с Интернет и беше оформено от нея….