Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

"За" и "против" мажоритарното избиране на народни представители

 1. "За"
  1. Разликата между популиста и добре работещия народен представител е само в това дали изпълнява дадените предизборни обещания. При пропорционална система, представителите се избират по списък съставен от съответната им партия и на практика каквото и да обещават, изпълнението не зависи от тях, а от издигналата ги партия. Отговорността им е близка до нулата. Това е естествено имайки предвид как биват издигани и как при неспазване на обещанията пак биват избирани, евентуално в друг район.
   В същото време, п
   ри мажоритарната система, кандидатите могат да бъдат независими и изпълнението на поетите обещания да зависи само от тях. При неизпълнение, мажоритарния кандидат губи възможността си да стане отново народен представител. Местната му подкрепа изчезва (хората помнят!), а да се кандидатира в друг район е значително по-трудно, тъй като не го познават.
  2. Поради горното, мажоритарните кандидати са много по-зависими (в дългосрочен план) от местното одобрение, отколкото от партийна обвързаност. Това променя и техните приоритети от партийните към интересите на съответния регион и изключва възможността за гласуване по команда.
  3. При това положение, за да бъде прието дадено решение, се налага постигането на по-широка подкрепа за него, т.е. по-вероятно е то да има положителен ефект върху по-голяма част от хората.
 2. "Против"
  1. За влизане на независим или от малка партия кандидат е необходима компактна подкрепа в избирателния район в който се кандидатира;